Badminton Tienen

  • Full Screen
  • Wide Screen
  • Narrow Screen
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Geschiedenis

Clubgeschiedenis

E-mailadres Afdrukken PDF

Badminton Club jaren  1970Vriendenkring Badminton Knapzak’, oorspronkelijke benaming, werd gesticht in januari 1969 onder impuls van de heer Wim Menheer en beoefende de sport in het toenmalige sportzaaltje ‘Knapzak’. De eerste verhuis naar de dan nieuwe sportzaal van de PISO, beschikte de club over ‘twee’ badmintonvelden. Onder impuls van haar stichter verkreeg de club als eerste vereniging in Brabant een A-speler onder zijn rangen. Door het aanwezige talent stootte de club tweemaal door naar de 2e nationale reeks in België. Door deze sportieve successen steeg het ledenaantal tot zo’n 70-tal leden, zodat de verhuis naar onze huidige stek, sporthal Tienen het logische gevolg was. De club was klaar om de Tiense jeugd te ontvangen.
Het zijn niet alleen de sportieve successen die Badminton Tienen als club groot maken, maar ook de vriendschappelijke band waarmee de spelers onderling met elkaar omgaan. Werner Broos, Christine Savonet, Karin Masuy, Marc Hendrickx en Inge Pincket waren in de lange geschiedenis van onze club die het tot Belgische topper zijnde  A-speler wisten te schoppen

Badminton Tienen in de jaren '90


Nu telt de club gemiddeld een 130-tal leden, zodat de huidige sporthal met zijn 10 terreinen ten volle wordt benut.
De huidige vereniging zonder winstoogmerk (vzw) werd gesticht op 12 augustus 1987, waarvan de statuten werden bekendgemaakt in de bijlagen tot het Belgisch Staatsblad van 24 september 1987, pagina 6541, onder nummer 14590/87.

Clubfoto jaren 70: Wim Menheer, Frieda Borms, Karel Dumon, Bernadette Dumon, Jos Ulens, Kathleen Neven,Yvette Verstrepen, Francis Uyttebrouck, Monique Mertens, Patrick Struyven, Jappe Claes,...

De club kende tot nog toe zes voorzitters nl. Wim Menheer, Francis Uyttebrouck, Yvetter Verstrepen,Jan Michiels, Emiel Broos en Marc Allard.
In 2009 heeft de vereniging haar 40-jarig bestaat gevierd met een Kaas-en wijnavond waar alle vroegere bestuurders en sympathisanten uitgenodigd werden.

Geschiedenis

E-mailadres Afdrukken PDF

Badminton is één van de oudste sporten ter wereld. In India zijn kolentekeningen gevonden van ongeveer 2000 jaar oud, met als thema een spel met een vliegend voorwerp zoals een gewicht of een vrucht waaraan men veren vast maakte. In plaats van een racket werden handen en voeten gebruikt om tegen de voorloper van een shuttle te slaan. De Chinezen maakten shuttles door geldstukken aan kippenveren te verbinden. Ook in Amerika vond men heel lang geleden al voorwerpen met veren eraan vastgebonden.

In de 19e eeuw brachten Engelse kolonels een spel over vanuit India, vergelijkbaar met het huidige badminton, dat ze ‘poona’ noemden. John Baldwin speelde dit spel in 1873 op het landgoed Badminton, in het graafschap Gloucestershire in Engeland. Zo komt badminton aan haar naam. In 1887 werden de eerste spelregels opgesteld en zes jaar later was de oprichting van de eerste badmintonbond ter wereld, vanzelfsprekend de Engelse bond. De Nederlandse bond bestaat sinds 15 november 1931. De Internationale Badminton Federatie, die toezicht houdt op de spelregels, werd in 1934 opgericht.

Inmiddels worden overal ter wereld nationale competities, internationale toernooien, landentoernooien als de Thomas- en Ubercup (vergelijkbaar met de Davis Cup in tennis), nationale, continentale en wereldkampioenschappen georganiseerd. Vanaf 1992 in Barcelona is badminton opgenomen in het olympisch programma, nadat het vier jaar eerder al een demonstratiesport was.